Peter Dusoswa Auto’s kan voor u de volledige APK-keuring verzorgen. Bij ons bent u verzekerd van een snelle en nauwkeurige keuring. Uiteraard kunt u op deze keuring wachten onder het genot van een kopje koffie. Ook roetmeting van dieselmotoren kunnen wij voor u verzorgen. Mochten er reparaties noodzakelijk zijn, dan kunnen wij deze vakkundig uitvoeren.

Wat is APK?

De Algemene Periodieke Keuring (APK) is een in Europa wettelijk verplichte keuring ter bevordering van de verkeersveiligheid en ter bescherming van het milieu. In Nederland staat de keuringsplicht beschreven in de Wegenverkeerswet 1994 en daarvan afgeleide regelingen. Volgens deze regelgeving moet u uw personenauto, of bedrijfsauto die – beladen – niet zwaarder is dan 3.500 kg, jaarlijks laten keuren. Tenminste, als de auto drie jaar of ouder is. De APK is een momentopname en geeft geen garantie dat uw auto de rest van het jaar veilig blijft om mee te rijden en dat u een jaar lang geen onderhoud hoeft te plegen. Regelmatige controle van uw auto is dus belangrijk.

Wat wordt gecontroleerd?

Bij de APK let de keurmeester onder andere op de volgende onderdelen:

• Verkeersveiligheid: Remmen, wielophanging, schokdempers, banden, stuurinrichting, verlichting en carrosserie.

• Algemeen: Kentekenbewijs deel I, voertuigidentificatienummer en de gebruikte brandstof.

• Roetmeting: Sinds 1 januari 1997 ondergaan auto’s met een dieselmotor én met een bouwjaar van 1980 of later bij de APK een roetmeting.

• Viergasmeting: Vanaf 1 januari 1998 moeten auto’s met een benzinemotor of LPG-motor met een ‘geregelde’ katalysator én met een bouwjaar van 1993 of later een zogenaamde viergasmeting ondergaan. Met behulp van een viergastester wordt gecontroleerd of de uitstoot van de uitlaatgassen de wettelijke percentages niet overschrijdt.

Het keuringsrapport

Als uw auto is gekeurd ontvangt u een keuringsrapport, zowel bij een goedkeuring als bij een afkeuring van de auto. Het keuringsrapport (bij een goedgekeurde auto) moet u bij u hebben in de auto. De politie kan er om vragen. Naast de reparatie- en afkeurpunten worden ook adviespunten aangegeven in het keuringsrapport. Dit zijn geconstateerde gebreken die nog niet tot afkeur van uw auto leiden maar wel binnen afzienbare tijd vervangen of gerepareerd moeten worden.

Meer weten?

Uitgebreide informatie over voertuigtechnisch eisen bij de APK vindt u op de website van het RDW.

Graag tot ziens, bij Peter Dusoswa Auto’s
Haarlemmerweg 49a
2316 AD Leiden
071- 521 64 08